History

 

oth artistic

 

A place born from love

The Olinda Tea House as you see today, first opened its doors on 27th June 2011. The Lin family who built and ran the tea house have since moved to their next chapter in life, after selling to the current operators in April 2017.

The tea house was built in the loving memory of a lost family member. After losing their treasured daughter to Leukemia in year 2000, Toshi & Cathy were devastated when their darling angel (19) was taken away. It was during that time that the Lin family frequently visited the Dandenong Ranges, as they found that being close to nature really helped them be grounded in a time of need. The tranquil serenity of the trees and peaceful calmness of the surrounds brought much needed healing, and thus, the family created the Olinda Tea House to share with all.

The tea house is a place born from love. A place where people could come and enjoy nature and bond with their friends and loved ones over a meal or just a cuppa. A place where people can enjoy, bask in the surroundings and leave the city hustle.

 

 

Architecture 


 

What makes the Teahouse so unqiue, is its distinctive architecture. Nestled on the corner of a seventeen acre flower farm, the Tea House is hidden from the main road.

 

Once upon a time, a little tea room and nursery once stood in its place.
 Today, a floating butterfly roof sits atop large glazed walls engulfed by timber decking. This eco-friendly and award winning building is oriented to maximize north solar access and superb views down the valley. It has double glazed windows for heat retention and is built with bamboo flooring, compressed timber & recycled timber beams. Solar panels run along the rooftop to generate electricity.

 

The butterfly roof was designed not only to complement the building’s natural forest setting, but to also allow for maximum light. Further, its form aids in the collection of rainwater and the harnessing of natural power from the solar panels.

 

The balustrade panels feature laser-cut panels showing local Mount Dandenong imagery.

 

Accessibility was key to the design, and the floor level allows easy access from the existing car park. The interior of the building is level and all decks and walkways are accessible by wheelchair.